Ola Se 1
Find quick answers ...

Απλές αλλά βασικές συμβουλές συντήρησης αυτοκινήτου

maintenance tips check oil
έλεγχος στάθμης λαδιού

Η τακτική συντήρηση στο αυτοκινητο σας είναι απαραίτητη. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συντηρήσετε το όχημά σας, πριν ξεκινήσετε για ένα ταξίδι. Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα θα μπορέσετε να μειώσετε το κόστος αυτών των υπηρεσιών (απο ένα συνεργείο) και να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε αρκετά καλό τεχνικό επίπεδο, πιθανόν και να το προετοιμάσετε για να περάσετε ΚΤΕΟ.

Γιατί λοιπόν να μην σηκώσετε τα μανίκια σας και να δοκιμάσετε τις απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές συντήρησης;

Και να θυμάστε, το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας είναι ο φίλος σας – θα σας καθοδηγήσει στον τρόπο συντήρησης του συγκεκριμένου μοντέλου σας και θα σας πει πότε πρέπει να κάνετε ορισμένα πράγματα.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας : Προσέχετε την πίεση των ελαστικών σας και εάν χρειάζεται αυξήστε την (πχ πρόσθετο βάρος). Οι υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές πιέσεις των ελαστικών μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου σας και τη φθορά των ελαστικών σας, μειώνοντας μερικές φορές τη διάρκεια ζωής τους. Τα ελαστικά πρέπει να είναι αυτα που προτείνει ο κατασκευαστής για το μοντέλο σας, με βάθος πέλματος τουλάχιστον 1,6 mm.

Συμπληρώστε το υγρό του συστήματος ψύξης : Παρά το όνομά του, το ψυκτικό υγρό – ένα μείγμα αντιψυκτικού και νερού “παραφλου“- δεν είναι μόνο για το χειμώνα. Το αυτοκίνητο χρειάζεται όλες τις εποχές να διατηρεί τον κινητήρα στις σωστές θερμοκρασίες. Διαβάστε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνετε με τον σωστό τύπο ψυκτικού υγρού το αυτοκινητο σας.

Συμπληρώστε λάδι στον κινητήρα (αν χρειάζεται) : Να Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού στον κινητήρα, να είναι μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ένδειξης στη “ντίζα” στάθμης του αυτοκινήτου. Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι, κινδυνεύετε να χαλάσετε ή να προκαλέσετε ζημιά στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το πολύ λάδι μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά, οπότε μην ρίχνετε μόνο ένα ολόκληρο μπουκάλι μέσα.

Δοκιμάστε τα φρένα σας : Δοκιμάστε την αποτελεσματικότητα στο χειρόφρενο και το ποδόφρενο. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Το σωστό είναι να το κάνετε αυτό στο δρόμο με σχετικά μικρή ταχύτητα ή κάπου χωρίς κίνηση, ώστε να μπορείτε να ελεγξετε τα φρένα σας με ασφάλεια. Κάνετε έλεγχο στα υγρά φρένων.

Ελέγξτε το καθαριστικό του παρμπρίζ: Βεβαιωθείτε ότι έχει συμπληρωθεί, ειδικά το χειμώνα και πριν από μεγάλα ταξίδια. Ίσως δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να μην υπάρχει νερό (υγρό καθαρισμού) στο δοχείο πλύσης της οθόνης ενός οχήματος. Χωρίς ορατότητα δεν μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια.

Διατηρήστε την μπαταρία σας ενεργή : Φροντίστε να αλλάζετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας κάθε τρία χρόνια, εάν είναι δυνατόν, καθώς μια άδεια ή ελαττωματική μπαταρία είναι μια κοινή αιτία βλαβών του οχήματος.

Η μπαταρία θα μας προειδοποιήσει με το να δούμε “να γυρίζει ο κινητήρας πιο αργά” από το συνηθισμένο όταν πατάμε “μίζα”. Επίσης, η κόκκινη λυχνία της μπαταρίας στην οθόνη του οργάνου μπορεί να αναβοσβήνει όταν οδηγείτε ή να αργεί περισσότερο από το συνηθισμένο να σβήσει αφού βάλετε μπροστά τον κινητήρα.

Ελέγξτε εάν το αυτοκίνητό σας πρέπει να γίνει σέρβις : Συνήθως συνιστάται μια υπηρεσία κάθε 12.000 μίλια ή κάθε 12 μήνες, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα. Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, γι’ αυτό ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας και τα χιλιόμετρα για να αποφύγετε να το αφήσετε μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ελέγξτε την κόρνα σας : Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η κόρνα του αυτοκινήτου σας λειτουργεί με καθαρό και συνεχή ήχο, ώστε να προειδοποιήσετε άλλους χρήστες του δρόμου, οδηγούς ή πεζούς για ενδεχόμενο κίνδυνο.

Ρίξτε μια ματιά στην εξάτμισή σας : Ξεκινήστε τον κινητήρα σε καλά αεριζόμενο χώρο για να ελέγξετε για διαρροές και να ακούσετε τυχόν ασυνήθιστους θορύβους ή καπνό.

Προσοχή στους καθρέφτες : Πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ορατότητα από όλους τους καθρέπτες. φροντίστε να είναι καθαροί, και να έχετε το ευρύτερο πεδίο “όρασης”.

Δοκιμάστε τους υαλοκαθαριστήρες σας : Ελέγξτε ότι είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς σκισίματα ή τρύπες. Ενώ είστε σε αυτό, σαρώστε το παρμπρίζ σας για μάρκες και, αν βρείτε, επισκευάστε το το συντομότερο δυνατό. Τα τσιπ μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε ρωγμές που μπορεί να απαιτούν αντικατάσταση παρά επισκευή.

Δοκιμάστε τα φώτα και τις ενδείξεις σας : Είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο καλά λειτουργούν τα φώτα του αυτοκινήτου σας. Γι’ αυτό είναι καλό να φωνάξετε κάποιον έξω από το αυτοκίνητο ενώ δοκιμάζετε τα φώτα και τις ενδείξεις σας και επιβεβαιώνετε εάν όλα λειτουργούν σωστά, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ομίχλης.

Καθαρίστε την κάμερα οπισθοπορείας : Αν και έχετε αυτό το πανί πρόχειρο, εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας, ίσως θέλετε να καθαρίσετε γρήγορα τον φακό.

Δώστε προσοχή στα λαμπάκια του πίνακα ελέγχου σας : Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε ένα από τα προειδοποιητικά λαμπάκια του ταμπλό. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε τι είναι το κάθε ένα και πώς θα πρέπει να αντιδράσετε σε κάθε προειδοποίηση από αυτά, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις ενώ οδηγείτε.

Έλεγχος για σκουριά : Προσέξτε επάνω στο αμάξωμα για τα πρώτα σημάδια σκουριάς. Πρέπει να τα δεί αμέσως ο τεχνικός (φαρνατζής) για να μήν επεκταθεί στο αμάξωμα . Μπορεί να νομίζετε ότι η σκουριά είναι απλώς ένα καλλυντικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά εάν φτάσει στο πλαίσιο του αυτοκινήτου σας.

Τα βασικά που μπορεί κάποιος να ελέγξει στο όχημα του για ν μην βρεθεί προ εκπλήξεως στην διαδικασία του τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) είναι τα εξής:

Τα τυπικά έγγραφα του οχήματος, όπως την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας και το προηγούμενο δελτίο ελέγχου ΚΤΕΟ. Να έχετε ελέγξει ότι τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στο έντυπο της άδειας να είναι αυτά του οχήματος, όπως αριθμός πλαισίου και κινητήρα.
Στα τεχνικά που μπορεί κάποιος να ελέγξει είναι η κατάσταση των ελαστικών, τα φώτα πορείας, διασταύρωσης, στοπ, φλας.