Ola Se 1
Find quick answers ...

Συμβουλές συντήρησης αυτοκινήτου

Το να εφαρμόζετε το πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου σας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.. Η αλλαγή λαδιών κάθε 5.000 km και η περιστροφή των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι ενοχλητική – το καταλαβαίνουμε.

Αλλά το να πληρώσετε λίγα για μικροεπισκευές και να παρατείνετε χρονικά μια τυχόν μεγάλη επισκευή, αξίζει τον κόπο. Ιδιαίτερα αν έχετε ένα παλαιότερο όχημα, κάθε μέρα που μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας είναι μια νίκη.

Κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται συντήρηση. Οι παρακάτω Συμβουλές συντήρησης αυτοκινήτου θα σας εξοικονομήσουν χρήματα.

 1. Ελέγξτε το εφεδρικό ελαστικό σας (ρεζέρβα).
  Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρείτε το εφεδρικό ελαστικό φουσκωμένο όσο και τα τέσσερα ελαστικά στο αυτοκίνητό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανακαλύψετε ότι η ρεζέρβα είναι “πλάκα” ενώ βγάζετε τον γρύλο από το πορτμπαγκάζ. Τότε είναι που θα χρειαστεί να καλέσετε Οδική Βοήθεια, που αν δεν είστε συνδρομητής, πιθανόν να πληρώσετε το “σκασμένο” ελαστικό, ένα “σκασμό λεφτά”.

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγξτε την πίεση αέρα των ελαστικών οδήγησης και της ρεζέρβας, μία φορά το μήνα (ή και συχνότερα).

 1. Αλλάξτε τα λάδια.
  Πόσο μπορεί το λάδι του αυτοκινήτου σας να επηρεάσει τον προϋπολογισμό σας; Αρκετά θα λέγαμε. Τα καλά λάδια δεν ειναι φθηνά, και καλό είναι να προτιμάτε τα επώνυμα ή τουλάχιστον τα ελεγμένα λάδια.

Συμβουλή συντήρησης: Αλλάξτε το λάδι κάθε 5.000 km ή ακολουθήστε αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας.

 1. Διατηρείτε την μπαταρία καθαρή.
  Μπορεί να σχηματιστεί διάβρωση (που μοιάζει με λευκή ή μπλε σκόνη) στους ακροδέκτες της μπαταρίας σας. Εάν δεν τα διατηρείτε καθαρά, η μπαταρία μπορεί να δημιουργήσει ρωγμή ή να μην λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα να μείνετε ξαφνικά στο δρόμο (εχω ήδη την εμπειρία).

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγξτε την μπαταρία σας δύο φορές το χρόνο και επιθεωρήστε τη για διάβρωση.

 1. Αντικαταστήστε τα τακάκια των φρένων.
  Ακούτε ένα τρίξιμο όταν πατάτε το φρένο; Αν ναι, τα τακάκια των φρένων σας μπορεί να είναι στα τελευταία τους. Ένα καινούργιο σετ μπορεί να κοστίζει κάποια χρήματα, όμως αναβάλετε πιο μακρυα την αλλαγή στις δισκόπλακες, που είναι πολυ μεγαλύτερο έξοδο.

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγχετε το υγρό φρένων κάθε φορά που αλλάζετε τα λάδια. Εάν η στάθμη ή το χρώμα τους είναι πιο σκούρο, θα πρέπει να το δει ο τεχνικός.

 1. Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα.
  Το φίλτρο αέρα του κινητήρα εμποδίζει τους ρύπους να εισέλθουν μέσω των αεραγωγών στον χώρο καύσης. Επίσης αλλάζετε περιοδικά και το φίλτρο καμπίνας που έχει σχέση με τον αέρα που αναπνέετε μεσα στο αυτοκίνητο, δηλαδή με την υγεία σας.

Συμβουλή συντήρησης: Αλλάζετε το φίλτρο αέρα κάθε 12 μήνες ή 15.000 km.

 1. Αλλάξτε τους υαλοκαθαριστήρες.
  Ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας, η αγορά νέων υαλοκαθαριστήρων μπορεί να σας κοστίσει. Οι αποτελεσματικοί υαλοκαθαριστήρες είναι απαραίτητοι όταν βρίσκεστε στον ανοιχτό δρόμο με βροχή ή την νυχτερινή οδήγηση με θολό παρμπρίζ.

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγχετε τους υαλοκαθαριστήρες κατά την αλλαγή κάθε εποχής και αλλάξτε τους όταν χρειάζεται.

 1. Περιστρέψτε τα ελαστικά σας.
  Γνωρίζετε ότι μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας απλώς περιστρέφοντάς τα κάθε τόσο; Είναι αλήθεια! Και τα τέσσερα ελαστικά του αυτοκινήτου σας δεν φθείρονται με τον ίδιο τρόπο.

Συμβουλή συντήρησης: Περιστρέψτε τα ελαστικά σας κάθε 5.000 έως 10.000 km.

 1. Ελέγξτε τα ελατήρια και τα αμορτισέρ (σύστημα ανάρτησης).
  Το σύστημα ανάρτησης είναι ένα από τα περίπλοκα μέρη του αυτοκινήτου σας. Σχεδόν το ξεχνάμε μέχρι να ακούσουμε παράξενους θορύβους, ειδικά σε λακούβες. Εάν διαπιστώσετε ότι ένα από τα αμορτισέρ πρέπει να αντικατασταθεί, πιθανόν να χρειαστεί να αντικαταστήσετε και τα τέσσερα.

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγξτε τα αμορτισέρ και το πλήρες σύστημα ανάρτησης κάθε 20.000 έως 30.000 km.

 1. Ελέγξτε το ψυκτικό υγρό του ψυγείου.
  Εάν δεν αλλάζετε το ψυκτικό υγρό στο ψυγειο, διατρέχετε τον κίνδυνο σοβαρής διάβρωσης στο εσωτερικό του κινητήρα σας. Το ψυκτικό υγρό επηρεάζει τα πάντα, από τη θέρμανση και το κλιματιστικό μέχρι το ψυγείο και την αντλία νερού.

Συμβουλή συντήρησης: Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε το ψυκτικό υγρό δύο φορές το χρόνο μια φορά πριν μπει ο ζεστός καιρός και ξανά πριν μπει το κρύο.

 1. Ελέγξτε τα μπουζί.
  Τα μπουζί (οι αναφλεκτήρες) χρειάζονται περιοδική αντικατάσταση για την ομαλή λειτουργία του κινητήρα.

Συμβουλή συντήρησης: Ελέγχετε και αλλάζετε τα μπουζί περίπου κάθε 30.000 km.

 1. Επιθεωρήστε τoυς ιμάντες στον κινητήρα.
  Αντικαταστήστε περιοδικά τους ιμάντες στον κινητήρα. Εκτός του ιμάντα χρονισμού, που σίγουρα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην λειτουργία της μηχανής, εξ ίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι άλοι ιμάντες (αντλία νερού ή φορτιση μπαταρία).

Συμβουλή συντήρησης: Αντικαταστήστε τον ιμάντα χρονισμού σας κάθε 60.000 km και τον ιμάντα αντλίας-φορτιστή κάθε 40.000 km.

 1. Κάντε έλεγχο καυσαερίων.
  Σίγουρα είναι ένας καλός δείκτης αν λειτουργεί σωστά ο κινητήρας και τα συστήματα γύρω του, άρα και η μακροζωήα του.

Συμβουλή συντήρησης: Μην ξεχνάτε είναι υποχρεωτικό μια φορά τον χρόνο να κάνετε έλεγχο καυσαερίων και κάθε δυο χρόνια να κάνετε έλεγχο στο ΚΤΕΟ.