Site icon Ολα σε 1 website

Δικηγορος μισθωσεις για ακίνητα

Για τη σύνταξη και υπογραφή ενός Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης Κατοικίας ή Επαγγελματικής Στέγης, τα συμβαλλόμενα μέρη, εκμισθωτής και μισθωτής, πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύναψη αυτού του είδους των συμβάσεων.

Για την εξασφάλιση μια ομαλής μισθωτικής σχέσης, για όσο χρόνο έχει αυτή ορισθεί και προς αποφυγή τυχόν νομικών θεμάτων που ανακύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου.

Για τον λόγο αυτό, πριν συμβληθούν (πριν υπογράψουν) οι συμβαλλόμενοι, σκόπιμο είναι να αναζητήσουν τη νομική βοήθεια ενός Δικηγόρου, εξειδικευμένου σε ζητήματα μισθώσεων ακινήτων , ο οποίος είτε θα γνωμοδοτήσει νομικά σχετικά με την υπάρχουσα σύμβαση και τις απορρέουσες από αυτήν υποχρεώσεις.

Είτε θα προχωρήσει στη σύνταξη του Μισθωτηρίου Συμβολαίου, προσαρμόζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των συμβαλλόμενων μερών.

Ο δικηγόρος, θα πρέπει να έχει εμπειρία και εξειδίκευση σε ζητήματα μισθώσεων ακινήτων, ώστε να αναλάβει τη σύνταξη ιδιωτικών Συμφωνητικών Μίσθωσης, με ρήτρες διασφάλισης των προσωπικών σας συμφερόντων και των δικαιωμάτων σας, προσαρμοσμένων πάντα στις εκάστοτε ανάγκες σας.

Επίσης είτε ο ίδιος είτε με την βοήθεια ενός φοροτεχνικού να γίνει η υποβολή του ηλεκτρονικού Μισθωτηρίου Συμβολαίου στο TAXISNET.

Μη Καταβολη Οφειλομενων Μισθωματων Εκ Μερους Του Μισθωτη

Η εξέλιξη μιας μισθωτικής σχέσεως (ενοικίασης) μπορεί να καταστεί προβληματική, ειδικά όταν ο μισθωτής δεν καταβάλλει τα συμφωνημένα οφειλόμενα ενοίκια (μισθώματα).

Σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της μισθωτικής συμβάσεως εκ μέρους του ενοικιαστή (μισθωτή), ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη (εκμισθωτή)να καταγγείλει τη σύμβαση και να διεκδικήσει σχετικήαποζημίωση.

Κακη Χρηση Του Μισθιου Εκ Μερους Του Μισθωτη

(α) μεταχείριση του μισθίου χωρίς επιμέλεια (καταστροφή, φθορά των μερών του μισθίου, συστατικών ή παραρτημάτων, αυθαίρετη, χωρίς συναίνεση του εκμισθωτή επέμβαση του μισθωτή εξαιτίας της οποίας αλλοιώνεται ουσιωδώς η γενική και ειδική διαμόρφωση, διάταξη και όψη του μισθίου),

(β) μεταχείριση του μισθίου κατά παράβαση των συμφωνημένων και

(γ) μη τήρηση της πρέπουσας συμπεριφοράς προς τους άλλους ενοίκους.

Αγωγή για απλήρωτα ενοίκια σε μισθωσεις

Με βάση το άρθρο ΑΚ 597 για την καταγγελία της μίσθωσης απαιτείται:

  1. Έγκυρη Σύμβαση Μισθώσεως

2. Καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος εκ μέρους του μισθωτή

3. Υπερημερία του μισθωτή ως προς την πληρωμή του μισθώματος, για την επέλευση της οποίας απαιτείται είτε η προγενέστερη συμφωνία πληρωμής του σε ορισμένη ημέρα και η παρέλευση αυτής, είτε η όχληση του μισθωτή από τον εκμισθωτή

4. Παραχώρηση της χρήσης του μισθίου εκ μέρους του εκμισθωτή

5. Κατοχή του μισθίου εκ μέρους του μισθωτή

6. Καταγγελία της μίσθωσης (εξώδικη)

Δεν αποκλείεται εν προκειμένω ο εκμισθωτής να ζητήσει αποζημίωση λόγω της πρόωρης λύσεως της μισθωτικής συμβάσεως.

Εναλλακτικά, ο εκμισθωτής μπορεί να διεκδικήσει την απόδοση του μισθίου του (αγωγη αποδοσης μισθιου) και χωρίς να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης βάσει του άρθρου ΑΚ 597 (ένα δικηγόρος θα επιμεληθει για αυτό).

Αγωγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου λόγω καθυστερήσεως του μισθώματος από δυστροπία και καταβολή οφειλομένων μισθωμάτων:

Το άρθρο 66 ΕισΝ ΚΠολΔ, το οποίο εφαρμόζεται και στις εμπορικές μισθώσεις (άρθρο 15 ΠΔ 34/1995), ορίζει, ότι αν ο μισθωτής καθυστερήσει το μίσθωμα από δυστροπία, ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να του αποδοθεί το μίσθιο ( έξωση ) όσο διαρκεί η μίσθωση ακόμα κι αν δεν την κατάγγειλε κατά το άρθρο 597 ΑΚ.

Προϋποθέσεις:

  1. Έγκυρη Σύμβαση Μισθώσεως
  2. Καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος εκ μέρους του μισθωτή
  3. Δυστροπία του μισθωτή ως προς την καταβολή των συμφωνημένου μισθώματος
  4. Παραχώρηση της χρήσης του μισθίου εκ μέρους του εκμισθωτή.
  5. Κατοχή του μισθίου εκ μέρους του μισθωτή

Στις μισθώσεις μάλιστα, με βάση το άρθρο 661 ΚΠολΔ, που η καταβολή έως το τέλος της συζήτησης στο ακροατήριο όλων των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων καταργεί τη δίκη.

Παραταση Επαγγελματικων Μισθωσεων Και Τουριστικων Καταλυματων Λογω Covid-19 Ν. 4790/31-3-2021

Exit mobile version