Ola Se 1
Find quick answers ...

Ασφάλειά του παιδιού στο αυτοκίνητο

Είναι πολύ σημαντική η προστασία των μικρών επιβατών κατά την οδήγηση. Πολλοί τραυματισμοί των παιδιών οφείλονται στην έλλειψη του ειδικού εξοπλισμού ( Το παιδικό κάθισμα) για παιδιά και του σωστού τρόπου χρήσης του. Το παιδικό κάθισμα το χρησιμοποιούμε πάντα όταν μεταφέρουμε παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως της διάρκειας της διαδρομής που θα κάνουμε.

Μερικές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι οι εξής:
• Τα παιδιά έως 13 χρονών πρέπει να κάθονται μόνο στα πίσω καθίσματα.
• Τα παιδιά έως 8 ετών πρέπει αν κάθονται σε ειδικό κάθισμα, το οποίο πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις της Ε.Ε.
• Όταν το αυτοκίνητο είναι διθέσιο, το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται με την πλάτη στο ταμπλό, ενώ ο αερόσακος πρέπει να είναι απενεργοποιημένος.
• Μετά από κάποια σύγκρουση, το παιδικό κάθισμα χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, γιατί μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές.
• Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να δέσετε το παιδί σωστά και άνετα.

Παιδικά καθίσματα

Στην αγορά, υπάρχει πληθώρα παιδικών καθισμάτων, τα οποία ταξινομούνται ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού, καθώς και με τον προσανατολισμό του καθίσματος κατά την τοποθέτηση.

Τα καθισματάκια πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με το βάρος του παιδιού, αφού το καθένα καλύπτει άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Έως 2 ετών: Τα βρεφικά καθίσματα πρέπει να τοποθετούνται ανάποδα (δηλαδή το παιδί να κοιτάει προς τα πίσω).
2 – 4 ετών: Όταν το παιδί γίνει 2 ετών (ή ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο βάρους του βρεφικού καθίσματος), αντικαθιστούμε το βρεφικό με άλλο μεγαλύτερο κάθισμα, ανάποδης ή διπλής τοποθέτησης.
4 – 8 ετών: Το παιδί πρέπει να κάθεται σε κάθισμα που κοιτάζει μπροστά. Αν το παιδί ξεπεράσει πριν τα 8 έτη το όριο βάρους του καθίσματος, πρέπει να κάθεται σε ειδική παιδική θέση, μέχρις ότου να φτάσει το ύψος και το μέγεθος για να χρησιμοποιεί τις ζώνες ασφαλείας των ενηλίκων.

Πού τοποθετείται το παιδικό κάθισμα;

Το παιδικό κάθισμα τοποθετείται στα πίσω καθίσματα. Σε διθέσιο αυτοκίνητο, το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να έχει προσανατολισμό προς τα πίσω και να έχουμε απενεργοποιήσει τον αντίστοιχο αερόσακο. Συμβουλευτείτε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή του οχήματος για τη σωστή απενεργοποίηση του αερόσακου.
Τα παιδικά καθίσματα μπορούν να στηριχτούν είτε με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου, οι οποίες περνούν μέσα από τις ειδικές υποδοχές του καθίσματος, είτε με τη χρήση του συστήματος ISOFIX.
Το σύστημα ISOFIX είναι ένα σύστημα που συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2011 και μετά. Πρόκειται για ειδικούς συνδέσμους που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων, για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.
Το σύστημα ISOFIX περιλαμβάνει 3 σημεία στήριξης: τα δύο από αυτά βρίσκονται ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα της πολυθρόνας του οχήματος, ενώ το τρίτο είναι είτε α) μια ζώνη που στερεώνεται στο πίσω μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ-παγκάζ είτε β) σπανιότερα ένα πόδι στήριξης στο δάπεδο του αυτοκινήτου.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα παιδικά καθίσματα:

  • Προσέχουμε να μην έρχονται τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος σε απευθείας επαφή με το παιδί, διότι μπορεί λόγω υπερθέρμανσης από τον ήλιο να προκαλέσουν εγκαύματα στο παιδί. Εναλλακτικά, καλύπτουμε τα μεταλλικά μέρη με κάποιο ύφασμα.
  • Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού προσαρμόζουμε ανάλογα και τις ζώνες ασφαλείας. Μεταξύ της ζώνης και του στήθους του παιδιού δεν πρέπει να χωράνε πάνω από ένα ή δύο δάχτυλα. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε στις ζώνες ενήλικων το οριζόντιο τμήμα τους να περνά από τη λεκάνη και όχι από το στομάχι του παιδιού, ενώ το διαγώνιο τμήμα τους να περνά από τον ώμο και όχι από τον λαιμό.
  • Επιλέγουμε καθίσματα από βαμβακερό ύφασμα και αποσπώμενα, για να μπορούν να πλυθούν εύκολα.
  • Ρυθμίζουμε κατάλληλα την κλίση του καθίσματος, έτσι ώστε να μην πέφτει μπροστά το κεφαλάκι του παιδιού όταν κοιμάται.
  • Δεν φοράμε στο παιδί ογκώδη ρουχισμό όταν το τοποθετούμε στο κάθισμα ή όταν το δένουμε με τη ζώνη ασφαλείας, για λόγους άνεσης.
  • Ελέγχουμε πάντοτε αν η ζώνη έχει ασφαλιστεί σωστά, ακόμα και αν έχουμε ακούσει το χαρακτηριστικό ήχο.
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης του παιδικού καθίσματος, καθώς μια λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του παιδιού μας.
  • Ελέγχουμε τη συμβατότητα του παιδικού καθίσματος με το αυτοκίνητό μας. Αν υπάρχει η ένδειξη Universal, σημαίνει ότι είναι συμβατό με σχεδόν όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων. Και πάλι, όμως, καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε.
  • Αφού τοποθετήσετε το κάθισμα, δοκιμάστε να το μετακινήσετε πιάνοντάς το από τα σημεία συγκράτησης με το αυτοκίνητο. Το κάθισμα δεν θα πρέπει να μετακινείται περισσότερα από 2 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση.