Ola Se 1
Find quick answers ...

ακινητα

====== Ακίνητα: Ο πλήρης οδηγός για αγοραστές και ιδιοκτήτες ======

Εισαγωγή

Η αγορά ακινήτων είναι μια σημαντική απόφαση που απαιτεί εκτεταμένη έρευνα και προετοιμασία. Είτε είστε αγοραστής για πρώτη φορά είτε έμπειρος επενδυτής, η κατανόηση των βασικών της αγοράς ακινήτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στη διαδικασία.

Τι είναι τα ακίνητα;

Τα ακίνητα είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνει οικόπεδα, κτίρια και άλλες μόνιμες βελτιώσεις που συνδέονται με τη γη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση ή επένδυση.

Τύποι ακινήτων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακινήτων, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά:

 • Οικιστικά ακίνητα: Σπίτια, διαμερίσματα, διαμερίσματα και άλλες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για διαμονή.
 • Εμπορικά ακίνητα: Καταστήματα, γραφεία, εμπορικά κέντρα και άλλες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς.
 • Βιομηχανικά ακίνητα: Εργοστάσια, αποθήκες και άλλες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικές δραστηριότητες.
 • Γη: Ανεπτυγμένη ή ανεπτυγμένη γη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως κατασκευές, γεωργία ή επένδυση.

Πλεονεκτήματα επένδυσης σε ακίνητα

Οι επενδύσεις σε ακίνητα προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα, όπως:

 • Πασίβνο εισόδημα: Μέσω της ενοικίασης σε ενοικιαστές.
 • Εκτίμηση κεφαλαίου: Η αξία των ακινήτων τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πιθανές κερδοφορίες από την πώληση.
 • Φορολογικά πλεονεκτήματα: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκμεταλλευτούν διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων και φόροι ακινήτων.
 • Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου: Τα ακίνητα παρέχουν διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια επενδύσεων, μειώνοντας τον συνολικό κίνδυνο.

Διαδικασία αγοράς ακινήτου

 1. Προσδιορισμός αναγκών και προϋπολογισμού: Καθορίστε τις ανάγκες σας σε διαμονή, τοποθεσία και προϋπολογισμό.
 2. Έρευνα αγοράς: Ερευνήστε την αγορά ακινήτων στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, συγκρίνοντας τιμές και χαρακτηριστικά.
 3. Εξασφάλιση χρηματοδότησης: Εάν χρειάζεστε χρηματοδότηση, προεγκριθείτε για ένα στεγαστικό δάνειο από έναν δανειστή.
 4. Εύρεση ακινήτου: Συνεργαστείτε με έναν μεσίτη για να βρείτε ακίνητα που ταιριάζουν στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.
 5. Διαπραγμάτευση και προσφορά: Διαπραγματευτείτε τους όρους της αγοράς με τον πωλητή και υποβάλετε μια προσφορά.
 6. Επιθεώρηση και αξιολόγηση: Διενεργήστε μια επαγγελματική επιθεώρηση για να προσδιορίσετε τυχόν προβλήματα με το ακίνητο. Αξιολογήστε το ακίνητο για να εξασφαλίσετε ότι η αξία του είναι σύμφωνη με το τίμημα αγοράς.
 7. Κλείσιμο: Υπογράψτε τα απαραίτητα έγγραφα και ολοκληρώστε τη συναλλαγή μεταφοράς τίτλου.

Τρέχουσες τάσεις της αγοράς ακινήτων

Η αγορά ακινήτων επηρεάζεται από διάφορες τάσεις, όπως:

 • Αύξηση των επιτοκίων: Τα αυξανόμενα επιτόκια μπορούν να μειώσουν την προσιτότητα των ακινήτων.
 • Έλλειψη αποθέματος: Η περιορισμένη διαθεσιμότητα ακινήτων προς πώληση μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνιστική αγορά και υψηλότερες τιμές.
 • Αύξηση των ξένων επενδύσεων: Οι επενδυτές από το εξωτερικό εισέρχονται στην αγορά ακινήτων, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση.
 • Τεχνολογικές εξελίξεις: Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο αγοράς και πώλησης ακινήτων, με εικονικές περιηγήσεις και διαδικτυακές αγορές.

Συμπέρασμα

Τα ακίνητα είναι μια πολύπλοκη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν μια σειρά από ευκαιρίες και προκλήσεις. Είτε είστε αγοραστής για πρώτη φορά είτε έμπειρος επενδυτής, η κατανόηση των βασικών της αγοράς ακινήτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στη διαδικασία. Με σωστή έρευνα και προετοιμασία, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη επένδυση σε ακίνητα.

Σχετικοί όροι:

 • στεγαστικά δάνεια
 • αξιολόγηση
 • αγορά κατοικίας
 • επένδυση σε ακίνητα
 • φόροι ιδιοκτησίας
Απαλλαγή πρωτης κατοικιας

Πωληση μισθωμενου ακινητου

Σύμφωνα με τον νομο (Ν.2235/1994) η σύμβαση μίσθωσης ακινήτου, σε περίπτωση πώλησης, δεν επηρεάζεται από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου. Ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύεται από την προυπάρχουσα σύμβαση μίσθωσης και έχει υποχρέωσης να τηρήσει όλους τους όρους που προβλέπονται στο μισθωτήριο. Μάλιστα στην περίπτωση που το μίσθιο αποτελεί την κύρια κατοικία του μισθωτή […]

Πωληση μισθωμενου ακινητου Read More »

Διαχειρηση Ακινήτων Αγορά Ακινήτου

Τι κάνει ο Διαχειριστής Ακινήτων

Ο ρόλος του διαχειριστή ακινήτων είναι να επιβλέπει τη λειτουργία και τη συντήρηση των ακινήτων που αναλαμβάνει με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του ιδιοκτήτη. Η ανάγκη διαχείρισης ακινήτων προέκυψε από διάφορους παράγοντες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης αναπτύχθηκε επειδή αναγνωρίστηκε από την ΟΜΑΣΕ η ανάγκη θέσπισης επαγγελματικών προτύπων διαχείρισης ακινήτων. Μέσα από τα

Τι κάνει ο Διαχειριστής Ακινήτων Read More »

real estate glossary

Real Estate Glossary

Ο όρος “κτηματομεσιτικό γλωσσάρι” αναφέρεται σε ένα σύνολο εξειδικευμένων όρων που χρησιμοποιούνται στον τομέα του κτηματομεσιτικού, δηλαδή στο χώρο της αγοραπωλησίας, μίσθωσης και ανάπτυξης ακινήτων. Το γλωσσάρι αυτό περιλαμβάνει ορισμούς και ερμηνείες για όρους που αφορούν τη νομική, τεχνική, οικονομική και διοικητική διάσταση του κτηματομεσιτικού τομέα. Μερικοί από τους σημαντικότερους όρους που περιλαμβάνονται στο κτηματομεσιτικό

Real Estate Glossary Read More »

παραγοντες που επηρεαζουν την αξια ακινητου

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αξία των Ακινήτων

Η αξία των ακινήτων επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, είτε αυτοί επιδρούν άμεσα, είτε έμμεσα. Οι παράγοντες που επιδρούν στην αξία, διαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, καθορίζουν το βαθμό ανταγωνισμού, επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση και έτσι προσδιορίζεται μια συγκεκριμένη αγοραία αξία για κάθε ακίνητο. Η ταξινόμηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αξία

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αξία των Ακινήτων Read More »

παραμετροι στην προσφορα και ζητηση ακινητων

Προσφορά και ζήτηση ακινήτων – παράμετροι

Η αξία των ακινήτων αποτελείται από την αξίας της γης και την αξία των βελτιώσεων υπό μορφή κατασκευών, συμπεριλαμβανόμενης πολλές φορές και της αξίας του εξοπλισμού (π.χ. εργοστάσια, ξενοδοχεία) που σχετίζεται με τη χρήση τους. Έννοιες, ως παράμετροι, που επηρεάζουν την αξία του ακινήτου είναι οι εξής: Market Value (Αγοραία αξία) Η αγοραία αξία ορίζεται

Προσφορά και ζήτηση ακινήτων – παράμετροι Read More »

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών ακινήτων

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών ακινήτων

Να τεθεί άμεσο τέλος στην μείωση των ενοικίων και κάθε περαιτέρω στήριξη των ενοικιαστών να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοιού, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει τα εξής: Ο υπουργός

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών ακινήτων Read More »