Site icon Ολα σε 1 website

Απλές αλλά βασικές συμβουλές συντήρησης αυτοκινήτου

Η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να συντηρήσετε το όχημά σας μεταξύ των ταξιδιών σας στο γκαράζ. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος αυτών των υπηρεσιών και να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλό τεχνικό επίπεδο, ίσως και για να το προετοιμάσετε για να περάσετε ΚΤΕΟ.

Γιατί λοιπόν να μην σηκώσετε τα μανίκια σας και να δοκιμάσετε τις απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές συντήρησης;

Και να θυμάστε, το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας είναι ο φίλος σας – θα σας καθοδηγήσει στον τρόπο συντήρησης του συγκεκριμένου μοντέλου σας και θα σας πει πότε πρέπει να κάνετε ορισμένα πράγματα.

Ελέγξτε το καθαριστικό του παρμπρίζ: Βεβαιωθείτε ότι έχει συμπληρωθεί, ειδικά το χειμώνα και πριν από μεγάλα ταξίδια. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι είναι στην πραγματικότητα παράνομο να μην υπάρχει υγρό στο μπουκάλι πλύσης οθόνης ενός οχήματος, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να το έχετε υπό έλεγχο.

Προσέχετε τα ελαστικά σας : Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας και αυξήστε την εάν χρειάζεται. Οι υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές πιέσεις των ελαστικών μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου σας και τη φθορά των ελαστικών σας, μειώνοντας μερικές φορές τη διάρκεια ζωής τους. Τα ελαστικά πρέπει να είναι του σωστού τύπου και μεγέθους για το μοντέλο σας, με τουλάχιστον το ελάχιστο νόμιμο βάθος πέλματος των 1,6 mm – η δοκιμή της δοκιμής 20p είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να ελέγξετε εάν το πέλμα σας είναι πάνω από το νόμιμο όριο.

Συμπληρώστε λάδι κινητήρα : Βεβαιωθείτε ότι η στάθμη λαδιού σας είναι μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ένδειξης στη ράβδο στάθμης στάθμης του αυτοκινήτου σας. Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι, κινδυνεύετε να χαλάσετε ή να προκαλέσετε ζημιά στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το πολύ λάδι μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά, οπότε μην ρίχνετε μόνο ένα ολόκληρο μπουκάλι μέσα.

Διατηρήστε την μπαταρία σας ενεργή : Επιδιώξτε να αλλάζετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας κάθε τρία χρόνια, εάν είναι δυνατόν, καθώς μια άδεια ή ελαττωματική μπαταρία είναι μια κοινή αιτία βλαβών του οχήματος.

Τα προειδοποιητικά σημάδια βλάβης της μπαταρίας περιλαμβάνουν “το να γυρίζει ο κινητήρας πιο αργά” από το συνηθισμένο όταν τον ξεκινάτε. Επίσης, η κόκκινη λυχνία της μπαταρίας στην οθόνη του οργάνου μπορεί να αναβοσβήνει όταν οδηγείτε ή να αργεί περισσότερο από το συνηθισμένο να σβήσει αφού βάλετε μπροστά τον κινητήρα.

Ελέγξτε εάν το αυτοκίνητό σας πρέπει να γίνει σέρβις : Συνήθως συνιστάται μια υπηρεσία κάθε 12.000 μίλια ή κάθε 12 μήνες, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα. Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, γι’ αυτό ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας και τα χιλιόμετρα για να αποφύγετε να το αφήσετε μέχρι να είναι πολύ αργά.

Συμπληρώστε το υγρό του συστήματος ψύξης : Παρά το όνομά του, το ψυκτικό – ένα μείγμα αντιψυκτικού και νερού – δεν είναι μόνο για το χειμώνα. Το αυτοκίνητό σας το χρειάζεται όλο το χρόνο για να διατηρεί τον κινητήρα στη σωστή θερμοκρασία. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις ανάγκες του ψυκτικού υγρού του αυτοκινήτου σας.

Ελέγξτε την κόρνα σας : Σε ποιον δεν αρέσει να χτυπάει την κόρνα του; Εδώ είναι μια νόμιμη ευκαιρία να του δώσετε μια έκρηξη για να ελέγξετε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και να είναι αρκετά δυνατό. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η κόρνα του αυτοκινήτου σας λειτουργεί και ακούγεται καθαρά, σε περίπτωση που χρειαστεί να προειδοποιήσετε άλλους οδηγούς ή πεζούς για πιθανούς κινδύνους.

Ρίξτε μια ματιά στην εξάτμισή σας : Ξεκινήστε τον κινητήρα σε καλά αεριζόμενο χώρο για να ελέγξετε για διαρροές και να ακούσετε τυχόν ασυνήθιστους θορύβους ή καπνό.

Προσέχετε τους καθρέφτες σας : Πριν από κάθε ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι ευδιάκριτα από την άποψη του οδηγού. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να τα σκουπίσετε γρήγορα.

Καθαρίστε την κάμερα οπισθοπορείας : Αν και έχετε αυτό το πανί πρόχειρο, εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας, ίσως θέλετε να καθαρίσετε γρήγορα τον φακό.

Δοκιμάστε τα φρένα σας : Δοκιμάστε το χειρόφρενο και το ποδόφρενο για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό στο δρόμο σας ή κάπου χωρίς κίνηση, ώστε να μπορείτε να κάνετε τα φρένα σας με ασφάλεια.

Δοκιμάστε τα φώτα και τις ενδείξεις σας : Είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο καλά λειτουργούν τα φώτα του αυτοκινήτου σας. Γι’ αυτό είναι καλό να φωνάξετε κάποιον έξω από το αυτοκίνητο ενώ δοκιμάζετε τα φώτα και τις ενδείξεις σας και επιβεβαιώνετε εάν όλα λειτουργούν σωστά, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ομίχλης.

Δοκιμάστε τους υαλοκαθαριστήρες σας : Ελέγξτε ότι είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς σκισίματα ή τρύπες. Ενώ είστε σε αυτό, σαρώστε το παρμπρίζ σας για μάρκες και, αν βρείτε, επισκευάστε το το συντομότερο δυνατό. Τα τσιπ μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε ρωγμές που μπορεί να απαιτούν αντικατάσταση παρά επισκευή.

Δώστε προσοχή στα μηνύματα του πίνακα ελέγχου σας : Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν τα προειδοποιητικά φώτα του ταμπλό. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περί τίνος πρόκειται και πώς θα πρέπει να αντιδράσετε σε καθένα από αυτά, ώστε να μην εκπλαγείτε αν εμφανιστεί κάποιος ενώ οδηγείτε.

Προσοχή στη σκουριά : Προσέξτε για τα πρώτα σημάδια σχηματισμού σκουριάς και αντιμετωπίστε αμέσως οποιαδήποτε ζημιά στο αμάξωμα για να αποτρέψετε την εμπέδωσή του. Μπορεί να νομίζετε ότι η σκουριά είναι απλώς ένα καλλυντικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά εάν φτάσει στο πλαίσιο του αυτοκινήτου σας.

Exit mobile version