Site icon Ολα σε 1 website

Πώς αλλάζουμε λάστιχο στο αυτοκίνητό μας

Κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει πώς αλλάζουμε το λάστιχο του αυτοκινήτου εάν σκάσει, καθώς πρόκειται για κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον καθένα μας. Παρακάτω, ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε κάθε αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχει ρεζέρβα αποθηκευμένη στον ειδικό χώρο, η οποία πρέπει αν ελέγχεται τακτικά έτσι ώστε να είναι κατάλληλη για χρήση ανά πάσα στιγμή. Απαραίτητο, επίσης, είναι να υπάρχει στο αυτοκίνητο ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, ένα κλειδί για τα μπουλόνια και ένας γρύλος ανύψωσης.

Σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε επίπεδη επιφάνεια με ελάχιστη κλίση, για να αποφύγετε πιθανό ατύχημα. Αποφύγετε μαλακά εδάφη, όπως είναι το χώμα, γιατί ο γρύλος θα βυθιστεί από το βάρος.

Αν σταματήσετε στην άκρη του δρόμου, φορέστε αντανακλαστικό γιλέκο, ανάψτε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και τοποθετήστε το τρίγωνο ασφαλείας 30-40 μέτρα πιο πίσω.

Τραβήξτε το χειρόφρενο και βάλτε ταχύτητα.

Βγάλτε τη ρεζέρβα και τα δύο απαραίτητα εργαλεία (κλειδί για μπουλόνια και γρύλο ανύψωσης).

Αν υπάρχει τάσι, αφαιρέστε το.

Πριν ανυψώσετε το αυτοκίνητο, χαλαρώστε τα μπουλόνια του τροχού που θέλετε να αλλάξετε με το κλειδί ξεβιδώματος ή τον σταυρό.

Τοποθετήστε τον γρύλο και ανασηκώστε το αυτοκίνητο μέχρι ο τροχός να μην ακουμπάει στο έδαφος. Στο βιβλίο του κατασκευαστή, θα βρείτε το σωστό σημείο για να τοποθετήστε τον γρύλο, ανάλογα με το ελαστικό που θέλετε να αλλάξετε. Εάν τοποθετήσετε λανθασμένα τον γρύλο, θα δημιουργήστε πρόβλημα στο όχημα.

Αφαιρέστε τα μπουλόνια.

Αν ο τροχός δεν αφαιρείται εύκολα, χτυπήστε τον για να ξεκολλήσετε τη ζάντα.

Τοποθετήστε τον τροχό κάτω από το αυτοκίνητο για ασφάλεια, σε περίπτωση που υποχωρήσει ο γρύλος.

Τοποθετήστε τη ρεζέρβα στον άξονα και σφίξτε τα μπουλόνια με το χέρι, μέχρι να σφίξουν.

Βιδώστε τα μπουλόνια με το κλειδί ή τον σταυρό με τη σωστή σειρά.

Κατεβάστε το αυτοκίνητο με τον γρύλο και μόλις, ακουμπήσει το αυτοκίνητο στο έδαφος, αφαιρέστε τον.

Σφίξτε και πάλι τα μπουλόνια τώρα που τώρα το αυτοκίνητο είναι στο έδαφος.

Τοποθετήστε ξανά το τάσι και τοποθετήστε στο πορτ-μπαγκάζ το σκασμένο λάστιχο, τον γρύλο και το κλειδί ή τον σταυρό.


Σημειώστε ότι : Η ρεζέρβα δεν προορίζεται για μακροχρόνια χρήση. Επομένως, φροντίστε να επισκευάσετε το ελαστικό σας ή να το αλλάξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


Συμβουλή : εάν έχετε συμπεριλάβει “οδική βοήθεια” στο ασφαλιστικό σας συμβόλαιο, μπορείτε να την καλέσετε για την αλλαγή του ελαστικού σας.

Exit mobile version