Site icon Ολα σε 1 website

Αγορά Ακινήτου παγίδες

Όσοι ασχολήθηκαν με την αγορά ακινήτου, γνωρίζουν πόσο χρονο και επίπονη χρειάζεται μέχρι να βρεθεί αυτο που ψάχνουν.Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση, από την ασφάλεια στην καχυποψία και αντίστροφα. Και αυτές οι μεταπτώσεις μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια διαδικασία με πολλές παγίδες, που οι σημαντικότερες είναι:

Ελλειπής πολεοδομικός έλεγχος.

Σημαντικός είναι και ο έλεγχος (πολεοδομικός, στατικός κλπ) από μηχανικό (εκτός του νομικού ελέγχου), κάτι που πολλοί αγοραστές αμελούν. Πολλά ακίνητα (ιδιαίτερα τα οικιστικά) αποτελούνται από χώρους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και τους αυθαίρετους χώρους. Οι χώροι αυτοί είτε έχουν τακτοποιηθεί, είτε τακτοποιούνται από τον πωλητή πριν το οριστικό συμβόλαιο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναθέσετε σε μηχανικό τον έλεγχο των εγγράφων νομιμοποίησης ή τη διακριτική επίβλεψη της διαδικασίας νομιμοποίησης σε συνεργασία με το μηχανικό του πωλητή. Αντίστοιχοι έλεγχοι απαιτούνται στην αγορά οικοπέδου, που αφορούν κυρίως την οικοδομησιμότητά του.

Λανθασμένοι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην διαδικασία αγοράς ακινήτου. Πολλοί αγοραστές υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να διαπραγματεύονται κάνοντας λάθη που μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθειά της αγοράς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο στόχος κάθε διαπραγμάτευσης δεν είναι να “χάσει” η άλλη πλευρά, αλλά να καταλήξουμε σε μια “αμφότερα” αποδεκτή συμφωνία. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στόχος είναι κατά κύριο λόγο η κατάληξη σε μια λογική και δίκαιη τιμή πώλησης.

Κάποιες γενικές συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε είναι:

  • Μην έχετε ως δεδομένο ότι όλες οι απαιτητές τιμές είναι συζητήσιμες.
  • Μη βιάζεστε να δώσετε την τελική σας προσφορά, κάντε το σταδιακά.
  • Αποφύγετε να κάνετε μια πολύ χαμηλή προσφορά, γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως “προσβολή” και να σημάνει το τέλος των συζητήσεων.
  • Πείτε τις προσφορές σας από κοντά και όχι από το τηλέφωνο.
  • Προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του πωλητή και να του τονίζετε ότι σκοπός σας είναι η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής τιμής.
  • Χρησιμοποιήστε τον μεσίτη σας, αν είστε βέβαιοι ότι γνωρίζει καλά τον πωλητή και ότι μπορεί να επικοινωνήσει με εκείνον καλύτερα από εσάς. Οι περισσότεροι μεσίτες είναι εκπαιδευμένοι στις διαπραγματεύσεις και με μεγάλη εμπειρία στο “κλείσιμο των deals”.
  • Το αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο η τιμή πώλησης. Μπορεί να είναι ο χρόνος παράδοσης του ακινήτου, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, η επίπλωση, τα ειδη υγιεινής, ο τρόπος πληρωμής κλπ.
  • Να είστε έτοιμοι να υποχωρήσετε σε κάποια σημεία που μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλης αξίας για εσάς, για να κερδίσετε σε κάποια άλλα.

Κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς προκαταβολή.

Πρόκειται για μια λάθος επιλογή (ο μεσίτης το γνωρίζει καλά) και αυτό γιατί πιθανότατα ο πωλητής να συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με άλλους υποψήφιους αγοραστές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ουσιαστική συμφωνία χωρίς “έγγραφο αρραβώνα”. Και επειδή η προκαταβολή με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό δεν δεσμεύει απόλυτα τα δύο μέρη, αν είναι δυνατόν, προτιμήστε τη λύση ενός συμβολαιογράφου ή έστω μεσω δικηγόρου.

Υπερεκτίμηση στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Είτε γιατί αγνοείτε τα συνολικά έξοδα αγοράς ακινήτου, είτε γιατί εσφαλμένα πιστεύετε ότι μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποια δανειακή χρηματοδότηση, πολλοί αγοραστές σπαταλούν χρόνο σε ακίνητα που είναι “μακρυά” απο τις δυνατότητές τους.

Ενημερωθείτε για τα έξοδα αγοράς ακινήτου από τον μεσίτη σας ή τον συμβολαιογράφο, έτσι ώστε να υπολογίσετε το καθαρό ποσό που διαθέτετε για την αγορά.

Καλο θα είναι, πριν αρχίσετε το “ψάξιμο”, να έχετε επισκεφθεί κάποιον έμπειρο τραπεζικό σύμβουλο, για να διαπιστώσετε το ύψος του δανείου που το οικονομικό σας προφίλ σας επιτρέπει να αιτηθείτε. Καλύτερα θα είναι να έχετε πάρει μια προέγκριση δανείου.

Αναβλητικότητα πιστεύοντας ότι θα βρείτε κάτι καλύτερο.

Τα ακίνητα που βλέπετε δεν θα σας περιμένουν εκεί για πάντα. Όταν βρείτε ένα ακίνητο που σας ενθουσιάζει, δώστε την προσφορά σας.

Σε λίγες μέρες, ίσως να είναι πια αργά. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αγοραστές να επιστρέφουν σε ένα από τα πρώτα ακίνητα που είδαν, για να διαπιστώσουν μετά λύπη τους ότι δεν είναι πια διαθέσιμο. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Μήν σας παρασύρουν οι “λαμπερές” λεπτομέρειες.

Μην παρασύρεστε από εκείνα που μπορούν να έλκουν το μάτι, μια αστραφτερή αλλά φθηνή ανακαίνιση κλπ. Επικεντρωθείτε στα ουσιαστικά στοιχεία του ακινήτου, όπως η στατική του επάρκεια, η κατάσταση των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μόνωση της οροφής κλπ, δηλαδή στις σταθερές αξίες του ακινήτου.

Επισκεφθείτε το ακίνητο αρκετές φορές, διαφορετικές ημέρες και ώρες.

Είναι προφανές ότι μια φορά δεν είναι αρκετή. Επιλέξτε διαφορετική μέρα και ώρα για την επόμενη επίσκεψή σας. Ρωτήστε αν στις παρακείμενες οδούς πραγματοποιούνται υπαίθριες λαϊκές αγορές και κάθε πότε. Αν τις πρωινές ώρες η εύρεση θέσης στάθμευσης μοιάζει εύκολη, επισκεφθείτε το ακίνητο βραδινή ώρα, αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Ακόμα και αν το ακίνητο που έχετε επιλέξει μοιάζει το ιδανικό για εσάς, ένας κακός γείτονας μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε για την επιλογή σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγοραστές υποχρεώθηκαν να πουλήσουν άμεσα το ακίνητο που μόλις αγόρασαν, εξαιτίας προβλημάτων με κάποιο ένοικο της πολυκατοικίας.

Όσο είναι δυνατόν, γνωριστείτε με τους περίοικους και συγκεντρώστε πληροφορίες για αυτούς. Αν ένας από αυτούς είναι και ο λόγος που ο ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε καλά για το αν θα πρέπει να είστε εσείς ο αγοραστής.

Αγορά Ακινήτου με τη Βοήθεια ενός Μεσίτη.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η αγορά ακινήτου μπορεί να φαντάζει μια απλή διαδικασία, όμως στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ένα μεσιτικό γραφείο (συνήθως) διαθέτει όλους τους επαγγελματίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι, σε κάθε φάση της διαδικασίας εύρεσης ακινήτου.

Σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και τραπεζικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη διάθεσή σας. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή επιλογή επαγγελματιών, μπορεί να εξοικονομήσει για εσάς χρόνο, αλλά και χρήμα.

Exit mobile version