Ola Se 1
Find quick answers ...
τι ειναι κτηριο νεος οικοδομικος κανονισμος

Τι θεωρείται κτίριο – Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο που ορίζεται και ρυθμίζεται η κατασκευή κτιρίων. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου να γνωρίζει τις νέες διατάξεις και πώς επηρεάζουν την ιδιοκτησία του.

Ποια είναι η νέα οριστική έννοια του “κτιρίου” στον νέο Οικοδομικό Κανονισμό;

Στον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το “κτίριο” ορίζεται ως κάθε κατασκευή που περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους χώρους που προορίζονται για διαμονή, εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία κ.λπ.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον νέο Οικοδομικό Κανονισμό;

Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τις νέες προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διατάξεις για την προσβασιμότητα.

Πώς επηρεάζουν οι νέες διατάξεις του Οικοδομικού Κανονισμού τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

Οι νέες διατάξεις επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς τους υποχρεώνουν να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις, ενδεχομένως αυξάνοντας το κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Υπο-Θέματα

Ενεργειακή Απόδοση

  • Εφαρμογή νέων προδιαγραφών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Προστασία του Περιβάλλοντος

  • Απαιτήσεις για τη διαχείριση αποβλήτων.
  • Χρήση οικολογικών υλικών κατασκευής.
  • Πράσινες ταράτσες και κήποι σε κτίρια.

Προσβασιμότητα

  • Διατάξεις για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες.
  • Κατασκευή ανελκυστήρων και ραμπών.
  • Προσαρμογές για την εύκολη πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Συμπεράσματα

Ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής κτιρίων και επηρεάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις νέες διατάξεις και να τις τηρούν προκειμένου να συμμορφωθούν με τον νόμο.

 

Τι είναι κτίριο, εγκατάσταση, ελαφρά κατασκευή και τι λυόμενη κατασκευή.

Κτίριο είναι η κατασκευή που αποτελείται από χώρους και εγκαταστάσεις και προορίζεται για προσωρινή ή μόνιμη παραμονή του χρήστη.

Εγκατάσταση είναι η κατασκευή ή υποδομή που προορίζεται ή απαιτείται για τη λειτουργία, εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κτιρίων, όπως οι ανελκυστήρες, τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής και εκροής ύδατος, θέρμανσης, φυσικού αερίου, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα στοιχεία μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), οι καπναγωγοί, οι επιγραφές, οι κεραίες.

Ελαφρά κατασκευή είναι η κατασκευή με φέροντα οργανισμό και στοιχεία πλήρωσης μειωμένου μόνιμου φορτίου ιδίου βάρους σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές, όπως αυτές από οπλισμένο σκυρόδεμα ή λιθοδομή φέρουσας τοιχοποιίας.

Λυόμενη κατασκευή είναι η κατασκευή που αποτελείται από συναρμολογούμενα και αποσυναρμολογούμενα δομικά στοιχεία πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα που τοποθετούνται σε σταθερή βάση.

Για ποιές εγκαταστάσεις απαιτείται οικοδομική άδεια;

Σύμφωνα με την Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, Οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας και αφορά ιδίως:

α) ανέγερση, προσθήκη και επισκευή κτιρίων,

β) κατεδάφιση κατασκευών,

γ) εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα, καθώς και επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση,

δ) κατασκευή πισίνας,

ε) αλλαγή χρήσης, αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους,

στ) κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθώς και περιτοιχίσεων και περιφράξεων που δεν καλύπτονται από την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας,

ζ) κατασκευή υπόγειων δεξαμενών,

η) εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, προκατασκευασμένων δεξαμενών υγρών και αερίων καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων,

θ) εργασίες μικρής κλίμακας προϋπολογισμού άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ.