Ola Se 1
Find quick answers ...

Καθυστέρηση καταβολής ενοικίου

Ένα από τα πλέον συνήθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά τους οι ιδικτήτες ακινήτων, είναι και η καθυστέρηση ή και πλήρης άρνηση καταβολής των ενοικίων (μισθωμάτων) στις μισθώσεις των κατοικιών, καθώς και στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα απο μιά κατηγορία δήθεν “ενοικιαστών”, ή αλλιώς “επαγγελματιών φεσατζήδων“, οι οποίοι, εμφανιζόμενοι από το πουθενά και στοχοποιώντας εκμισθωτές που αντικειμενικά αδυνατούν να αντιδράσουν στην συμπεριφορά τους, εγκαθίστανται στα ακίνητά τους και παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτε από ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Στη συνέχεια αντιδικούν και δικαστικά με τους ιδιοκτήτες, ισχυριζόμενοι ότι δεν πληρώνουν διότι το ακίνητο είναι δήθεν ακατάλληλο, (υγρασία, απειλείται η υγεία τους κλπ.), δημιουργώντας σημαντικές νομικές δαπάνες στους εκμισθωτές μέχρις ότου να επιτύχουν την αποβολή τους, οπότε και ψάχνουν για το επόμενο θύμα τους.

Νομικά υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, αν καταφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο:

  1. Καταγγελία της μίσθωσης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα,
  2. Αγωγή αποβολής λόγω δυστροπίας σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
  3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μίσθιου, χωρίς διεξαγωγή δίκης, με ταυτόχρονη διεκδίκηση ή όχι και των οφειλομένων μισθωμάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στο νόμο 4055/2012 για τη «Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της», επτά σημαντικότατες αλλαγές στη νέα διαδικασία διαταγής απόδοσης μισθίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και κρίσιμες στην αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, γιατί συντομεύουν και απλοποιούν την όλη σχετική διαδικασία.

Οι σημαντικές αυτές ρυθμίσεις προτάθηκαν από την ΠΟΜΙΔΑ για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης και απαράδεκτης συμπεριφοράς των δήθεν “ενοικιαστών” που περιγράψαμε παραπάνω, που, προερχόμενοι σχεδόν πάντοτε από προηγούμενη έξωση, εγκαθίστανται στα μισθωμένα ακίνητα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κλπ) με την εξ αρχής πρόθεση να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε! 

Ειναι δε πολλές φορές θρασύτατοι, διότι, όπως μας ενημερώνουν τα μέλη μας από πολλές πόλεις της χώρας, όχι μόνον ασκούν ανακοπές και αιτήσεις ασφαλιστικών για να παραμείνουν στα ακίνητα … “εις υγείαν του κορόιδου”, αλλά υποβάλλουν και αγωγές και μηνύσεις κατά των ιδιοκτητών για δήθεν δυσφήμηση κλπ. κλπ. για να τους εξαντλήσουν οικονομικά, και συχνά και κατά των δικηγόρων τους για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την υπόθεση.