Site icon Ολα σε 1 website

Ανασφάλιστο όχημα – κυρώσεις και πρόστιμα

Ο Νόμος προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

Α. Διοικητικές κυρώσεις

1.- Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

2.- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Μπορώ να πάρω πίσω τις πινακίδες και την άδειά μου πιο γρήγορα;

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

  • Πληρώσει το πρόστιμο
  • Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
  • Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Β. Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
  • Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€
  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:
  • Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
  • Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί
  • Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τι ισχύει για την αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Μπορεί εσύ να είσαι καθ’ όλα νόμιμος, αλλά ένα άλλο ανασφάλιστο όχημα να συγκρουστεί με το δικό σου. Πώς θα πάρεις αποζημίωση;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (Μακρή 1, Αθήνα, 117 42).

Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Για να μη χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχει και η προαιρετική κάλυψη “Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα” που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι μπορείς να αποζημιωθείς πιο σύντομα από τη δική σου ασφαλιστική.

Exit mobile version