asdadaaa

Τι Να Κάνετε και Τι Οχι Στο Εξωτερικό

Στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο, η αλληλεπίδραση με άτομα από διάφορες κουλτούρες είναι πιο συχνή από ποτέ. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες εθιμοτυπίας ανά τον κόσμο για να αποφύγουμε προσβολές και παρεξηγήσεις. Από το πώς να χαιρετίσουμε κάποιον, μέχρι το πώς να φερθούμε στο τραπέζι, οι κανόνες κουλτούρας διαφέρουν ανά χώρα.

1. Ασία: Χαιρετισμός και Επικοινωνία

  • Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία, το προσκύνημα (ο χαιρετισμός με υπόκλιση) είναι σημαντικό. Αποφεύγετε τη χειραψία, εκτός αν ο συνομιλητής σας την προτείνει. Επίσης, το να προσφέρετε και να λάβετε δώρα με τα δύο χέρια είναι ένδειξη σεβασμού.
  • Κίνα: Η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας. Δώστε και λάβετε την κάρτα σας με τα δύο χέρια, και μην την τοποθετήσετε αμέσως στην τσέπη, καθώς αυτό θεωρείται ασέβεια.
  • Ινδία: Τα χέρια παίζουν μεγάλο ρόλο στην κουλτούρα της Ινδίας. Πάντα να χρησιμοποιείτε το δεξί χέρι για να δίνετε ή να λαμβάνετε κάτι, καθώς το αριστερό θεωρείται «ακάθαρτο».

2. Ευρώπη: Στην Καθημερινότητα και την Εστίαση

  • Γαλλία: Στη Γαλλία, το φιλί στα μάγουλα (bise) είναι συνηθισμένο για τους φίλους, αλλά όταν γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά, μια χειραψία είναι πιο κατάλληλη. Στο τραπέζι, μην αρχίσετε να τρώτε πριν όλοι καθίσουν και μην μιλάτε με γεμάτο στόμα.
  • Γερμανία: Οι Γερμανοί είναι αυστηροί με τον σεβασμό στο πρόγραμμα και την ακρίβεια. Η αργοπορία θεωρείται αγένεια, οπότε να φτάνετε πάντα στην ώρα σας, ειδικά σε επαγγελματικά ραντεβού. Επίσης, όταν χτυπάτε ποτήρια σε μια πρόποση, πρέπει να κοιτάξετε στα μάτια τους άλλους.
  • Ελλάδα: Στην Ελλάδα, το κάλεσμα σε γεύμα είναι ένδειξη φιλοξενίας. Είναι ευγενικό να φέρετε ένα μικρό δώρο, όπως ένα μπουκάλι κρασί ή γλυκά. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι συνήθεις, και η φιλοξενία θεωρείται βασικό στοιχείο της κουλτούρας.

3. ΗΠΑ και Λατινική Αμερική: Προσωπική Χώρος και Συναλλαγές

  • ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι εκτιμούν την προσωπική απόσταση. Οι χειραψίες είναι κοινές, αλλά οι έντονες εκφράσεις οικειότητας, όπως οι αγκαλιές, είναι σπάνιες, εκτός αν γνωρίζετε καλά κάποιον. Επίσης, το φιλοδώρημα σε εστιατόρια είναι αναμενόμενο και κυμαίνεται στο 15-20% του λογαριασμού.
  • Μεξικό: Στο Μεξικό, οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές και οι συνομιλίες τείνουν να είναι χαλαρές και φιλικές. Οι φιλοφρονήσεις και η ζεστή υποδοχή είναι συνήθεις. Σημειώστε ότι η ακριβής ώρα δεν είναι τόσο σημαντική, και η αργοπορία μπορεί να γίνει ανεκτή σε κοινωνικές περιστάσεις.

4. Μέση Ανατολή: Θρησκεία και Συμπεριφορά

  • Σαουδική Αραβία: Στη Σαουδική Αραβία και γενικότερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, η θρησκεία και η παράδοση παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν αγγίζονται δημόσια και η ενδυμασία πρέπει να είναι σεμνή. Επίσης, το να δείξετε το πέλμα του ποδιού σας θεωρείται προσβλητικό.
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η χειραψία είναι αποδεκτή μεταξύ ανδρών, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη με γυναίκες. Πάντα να περιμένετε το σινιάλο του άλλου πριν κάνετε χειραψία. Αποφεύγετε τη χρήση του αριστερού χεριού για συναλλαγές ή για το φαγητό.

5. Αφρική: Οικογένεια και Παραδόσεις

  • Νιγηρία: Η οικογένεια είναι κεντρική στην κοινωνική δομή της Νιγηρίας. Η φιλοξενία θεωρείται ιερή και είναι ευγενικό να αποδεχτείτε την προσφορά φαγητού ή ποτού. Όταν επισκέπτεστε κάποιον, φέρτε ένα δώρο, όπως φρούτα ή γλυκά.
  • Κένυα: Στην Κένυα, ο χαιρετισμός είναι σημαντικός και συνήθως περιλαμβάνει χειραψία. Να κοιτάτε πάντα τον συνομιλητή σας στα μάτια, καθώς αυτό δείχνει σεβασμό. Επιπλέον, η χρήση του τίτλου (όπως κ. ή κα.) μαζί με το επίθετο του ατόμου είναι ένδειξη ευγένειας.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση και ο σεβασμός των εθιμοτυπικών κανόνων σε κάθε χώρα είναι το κλειδί για τη δημιουργία καλών εντυπώσεων και την αποφυγή παρεξηγήσεων. Είτε πρόκειται για επαγγελματική συνάντηση, είτε για διακοπές, η γνώση αυτών των πολιτισμικών διαφορών μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω σας και να δείξετε ότι σέβεστε την κουλτούρα τους.

Κωνσταντίνα Θεοχάρη: